środa, 8 lutego 2012

Szybka zapiekanka ryżowa

Składniki:

•    0,5 kg pieczarek
•    3 opakowania ryżu 

•    1 łyżeczka majonezu
•    oliwa - do smażenia
•    trochę utartego sera
•    przyprawy- sól, pieprz, bazylia, oregano, smażona cebula


Woreczki z ryżem kładziemy do garnka z wodą, czekając aż się ugotuje. 
W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę.


Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki. Przyprawiamy minimalnie solą, pieprzem, bazylią, smażoną cebulą i oregano. 

 
Smażymy do momentu, gdy pieczarki zrobią się miękkie i puszczą wodę. 


Ugotowany ryż dorzucamy do pieczarek. Następnie po wymieszaniu składników dodajemy łyżeczkę majonezu. 
Na koniec dorzucamy utarty ser i wszystko mieszamy.


SMACZNEGO!






2 komentarze:

  1. Ja bym do pieczarek dodała jeszcze czosnek (uwielbiam go!!:D), a na koniec jeszcze wrzuciła wszystko do naczynia żaroodpornego, posypała startym serem i zapiekła na chwilę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że można. Jestem po prostu niecierpliwa, dlatego tez juz nie kombinowałam z naczyniem żaroodpornym:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń