czwartek, 16 lutego 2012

Jeden z ulubionych deserów

  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • 6 połówek brzoskwiń w puszcze
  • 1 gorzka czekolada
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 śmietanki łaciate 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru


Każdą z galaretek rozpuszczamy w szklance wody i wylewamy do miseczki.  Czekamy, aż się stęgną.


Kroimy brzoskwinie, czekoladę w kosteczkę. Namaczamy rodzynki we wodzie. 








Gdy galaretki są już gotowe wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą na kilka sekund, by można było odkleić galaretkę od ścianek miski. Następnie kroimy je. 












Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, czekamy aż ostygnie.




Śmietanki ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały. Gdy żelatyna ostygnie wlewamy ją do ubitej śmietanki.







Dorzucamy wszystkie składniki i mieszamy. Wykładamy na przezroczystą miskę.








SMACZNEGO!

1 komentarz: